SVIJEĆE ZA PRVU PRIČEST

SVIJEĆE ZA PRVU PRIČEST

PRVA PRIČEST JE DRUGI SAKRAMENT CRKVE
Sveta Pričest je jedan od sedam svetih sakramenata, te zajedno s krštenjem i potvrdom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije.

Sveta pričest je sakrament u kojem pod prilikama kruha i vina primamo pravo tijelo i pravu krv Isusa Krista. Taj je sakrament ustanovio Krist Gospodin na Posljednjoj večeri. On je tada blagoslovio kruh i rekao : Uzmite i jedite! Ovo je moje tijelo koje se za vas daje. Blagoslovio je i kalež s vinom i rekao : Ovo je krv moja, krv saveza koja se za vas proljeva, za oproštenje grijeha. Ovo činite meni na spomen. Osim sakramenta sv. Pričesti ili euharistije, Isus je tada ustanovio i sakrament sv. Reda.

Naši mali “anđeli” zaslužuju smo najbolje! Svijeće za prvu pričest ručni su rad izrađeni sa puno ljubavi i pažnje. Svijeće izrađujemo ručno ( tradicionalnim postupkom nalijevanja vrućeg voska u kalupe ).
U ponudi imamo Svijeće za prvu pričest napravljenih različitim tehnikama što im daje osobnost i prepoznatljivost. Posebna pažna je posvećena i ambalaži koja jeručno napravljena i ručno paljena motivima prve pričesti.
Tehnike korištene u izradi su:
Kraljica ručnog rada ZLATOVEZ – ručni rad iz Đakova . Vez zlatom pojavio se u 19. stoljeću, a bio je znak prestiža pojedinih seoskih obitelji i njihovih kćeri i sinova, jer su se tim vezom izrađivali najsvečanije djevojačke rubine i momačka poprsja. Prije tih vezova na selu, zlatovez se radio na dvorovima, u crkvama i bogataškim obiteljima. O zlatovezu se pisalo još u 13. stoljeću na području Dubrovnika. U svijetu je poznata dresdenska škola zlatoveza iz koje su ponikle mnoge zlatovezilje europskih prijestolnica. Zlatovez je u Slavoniji bio naročito cijenjen u vrijeme biskupa J. J. Strossmayera i njegovog tajnika uzoritog svećenika i našeg najvećeg etnografa Milka Cepelića.

Štikanje je tehnika izrade bijelog bušenog veza na rubini ili platnu pomoću ručne napravice sa igom – mašnicom, ili u današnje vrijeme šivaćom mašinom.
Kod rišeljea rišeljea se rupice na mustri, koja je prethodno obrađena koncem, orezuju škaricama. Specifični su također i načini obrade rupica, kako se one ne bi “cufale”.
Najčešće se štikaju čipke i djelovi ženskih narodnih nošnji, a danas se još uvijek u nekim krajevima Hrvatske štika i posteljno rublje te u novije vrijeme zavjese za vlasnike istančanog ukusa.

Quilling tehnika se drugačije naziva i filigranski papir i predstavlja umjetnost stvaranja dizajniranih ukrasa od papira. Quilling tehnika postoji već stotinama godina. U doba renesanse su plemići i plemkinje željeli iskoristiti pozlaćeni papir koji se u crkvama koristio u procesima obilježavanja. Na taj način su stvarali ukrasne predmete kojima su dekorirali vjerske objekte, kao alternativa skupog zlata filigrana. U 18. i 19. stoljeću je ova tehnika postala razonoda ženama u Engleskoj, koje su dekorirale svoje čajnike i dijelove nameštaja, a kasnije se proširilo i na ostatak svijeta.

Obratite nam se s povjerenjem jer ćemo svaku Vašu ideju pretvoriti u bajku jer mi smo drugačiji.

Vaš ORIOLI team!

Prva pričest
Svijeće za prvu pričest
Svijeće za prvu pričest
Svijeće za prvu pričest
Svijeće za prvu pričest
Svijeće za prvu pričest
Prva pričest
Prva pričest
svijeca_za_prvu_pricest_orioli1
svijeca_za_prvu_pricest_orioli2